Bloggen

TV4+

januari 3, 2008 § 0 kommentarer

Bingolottos nedåtspiral som fört programmet från prime time på bästa TV kvällarna på TV 4 till en trött söndags sändning har nu nått slutet och programmet flyttas nu till TV 4 plus. Visserligen slår man på stora trumman eftersom det nu är lördagar som gäller men kanalen har nog inte många tittare på den kvällen till att börja med och kan kanske inledningsvis få några fler men Bingolottos nedåtspiral kommer nog inte att stoppas genom den här flytten, tvärtom. Bingo på en lördagskväll är knappast det lyft som kommer att försätta mig eller så särskilt många andra i trans och jag undrar vem som kommer att gilla både Amy Diamond och Mats Ronnander och det är nog försvinnande få som tycker att det är den ultimata artistkombinationen det skall bjudas på i premiärprogrammet.

Nu måste jag villigt erkänna att det inte är hög kvalitet på programmen som gör att man fastnar som en fluga på en klisterremsa utan en rad andra omständigheter. Jag fastnar obönhörligt nästan varje vardagskväll från 18.30 framför burken och med TV 4 plus som helt givet val. Jag är mätt, trött och har nyss tagit hand om disken och är i allra högsta grad mottaglig för utbudet på just denna kanal just då. Först tittar jag med fascination på Judge Judy där man skryter med att det är riktiga människor och riktiga rättsfall. Domare Judy själv är vän och mysig som en Grizzlybjörn med nageltrång, styr sin rättssal med järnhand och pekar med hela armen och skriker åt de offer hon fått i sitt våld. Här har ingen några jurister till sin hjälp och talar i egen sak så gott de kan och det är inte alltid så lätt. Judy talar gärna om för de närvarande att de är barnsliga, oaktsamma, oansvariga och inte sällan att de är korkade och förmodligen inte har alla hästar hemma men konstigt nog upplever jag oftast att hennes bedömningar i själva målen är riktiga. Efter det att domare Judy gett sitt domslut görs en kort intervju med de inblandade där de får chansen att kommentera fallet och utslaget men det är nog inte lätt att säga något vettigt när man precis blivit överkörd av en ångvält eller brottats med en ilsken Grizzly. Det är förnedrings TV av yppersta klass och jag tror att en av anledningarna att jag gillar det så mycket är att jag innerst inne är glad att inte vara där utan sitter säker, lugn och ohotad hemma i min TV fåtölj.

 

image16
Dr Phil, en kille med choklad i.

När Judge Judy är slut börjar förkvällens stora höjdpunkt, Dr. Phil. Denne självgode, uppblåste besserwisser till TV psykolog kan verkligen göra bra underhållning av människors problem och bekymmer. I bästa underhållningsstil blandar Dr. Phil vettiga djuplodande analyser med billiga skämt, talesätt och höjer ibland rösten i indignation eller tar till sin gnälligaste stämma för att understryka sin ståndpunkt. Att han dessutom är uppbackad av en stor stab av kompetenta medarbetare gör att han aldrig blir någon svaret skyldig. Det är ofta människor med knackig ekonomi som ställer upp och vädrar sin smutsiga byk inför millioner tittare och då händer det allt som oftast att den godhjärtade Dr. Phil i slutet av showen erbjuder kostnadsfria vistelser på fina och svindyra behandlingshem eller gratis psykolog eller experthjälp och då går hela studiopubliken ner i spagat av hänförelse och applåderar så att händerna glöder åt hans generositet. Att dessa urfattiga och problemtyngda människor ställer upp kan jag till viss mån förstå men ibland är det folk från medel eller övre medelklassen som vänds ut och in i showen och då undrar jag vad drivfjädern är. Är det så kul att vara med i rutan att man gör det på vilka villkor som helst.

 

”Det var som fan Harry, att du var en hustrumisshandlande pedofil, sol och vårare och psykopat hade jag faktiskt ingen aning om, och vi har ju ändå bott granne i tjugo år.”

 

”Jo det har varit lite jobbigt men nu har jag fått vara med i Tv så nu känns det bättre.”

 

Jag sitter i alla fall klistrad som en Asgam med stjärtfjädrarna i en limburk ända till programmets slut och klockan blivit 20.00 och det skall börja en rad bra program och då går jag till stereon och sätter på en CD istället för jag är ju inte beroende av TV.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>