Tillgång och efterfrågan

oktober 30, 2008 § 0 kommentarer

”Va, slutsålt redan, det är inte möjligt?”

Min dotter Camilla stirrade på bildskärmen och kunde inte tro sina ögon då det stod slutsålt efter bara 11 minuter. Hon skulle på uppdrag av mig boka några biljetter till de gamla rockrävarna AC/DC som ska spela på Globen i februari. Tji fick vi och även extrakonsertens plåtar försvann i ett nafs så där slocknade hoppet lika fort som det tändes. Att nu biljetterna går åt som smör i solsken var inte någon direkt överraskning eftersom bandets popularitet efter 8 års frånvaro och en formidabel ny platta ute, men 11 minuter var ändå skumt fort. Det visade sig också vara just så och i ett debattprogram på TV 4 igår sa bokningsbolaget Live Nation, tidigare EMA, att det var representanter för Ticnet som myglat och låtit orimligt många plåtar gå till vad som förr skulle kallats för svartabörshajar men som idag är fullt lagliga spekulationsbolag. Dessa glada aktörer köper upp så många biljetter de kan och lägger sedan ut dem till försäljning på nätet med grovt saltade priser. Redan 5 minuter efter det att Camilla försökt boka AC/DC biljetter fanns det sådana att köpa på Blocket och av andra mer eller mindre seriösa aktörer och redan då till dubbla priset och nu har de gått upp ytterligare.

Den representant från Ticnet som medverkade i programmet var inte det minsta ångerköpt över hans bolags usla hantering av både AC/Dc och Metallicas biljettförsäljning utan snackade om att det var så många som ville ha så få biljetter. Han tyckte uppenbarligen att det var helt i sin ordning att marknaden fick råda men tyckte att det var förfärligt att skumma aktörer som troligen inte ens betalade skatt skulle göra sig stora avanser och det kröp snart fram att det som Ticnet tyckte var värst var att det var någon annan än Ticnet själva som gjorde denna sköna vinst. Mig som vanlig musikintresserad kvittar det lika vem som ockrar eller myglar så att jag blir utan biljett eller får betala ett fantasipris.

Vad gäller biljettpriserna de senaste åren så har de stigit även utan påslag av svartabörshajar och fiffiga näthandlare och det kära medborgare är rätt åt dig. Artisterna måste känna pengar någonstans och det som förr var promotionsturnéer för nya album är idag ämnat att dra in stora pengar. Egentligen är det bara min polare Hasse och jag som i egenskap av superflitiga skivköpare fortfarande gör rätt för oss gentemot artisterna och borde nog egentligen ha billigare plåtar. Ni andra omoraliska nedladdare kan gott pröjsa de stigande biljettpriserna med ett leende på läpparna för ni går ändå med vinst era djävla snålvargar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>