Ett föregångsland

oktober 27, 2008 § 0 kommentarer

Tänk att USA är ett sådant härligt föregångsland i kampen mot rasism. Det senaste exemplet gäller rasismen på arbetsmarknaden där två av de grupper som har det svårast, äldre och människor med invandrarbakgrund, nu verkligen får chansen. De får inte bara chansen de har möjlighet att kamma hem USA: s och kanske världens viktigaste jobb, posten som president. Valet står sensationellt mellan en gammal gubbe och en färgad snubbe och hela världen tittar storögt på. USA har haft åldringar i vita Huset förr så där finns en viss beredskap, tradition och rutin men en färgad man blir något nytt att bita i. Den färgade mannen har inte bara en i presidentsammanhang oprövad hudfärg utan även ett ytterligare handikapp när man söker jobb, ett otroligt konstigt och svåruttalat namn. Att han tagit sig så här långt i kampen bör nog ses som ett smärre mirakel och hade det varit i Sverige hade han med största sannolikhet inte kunnat skaffa sig något annat jobb än som städare eller på McDonalds oavsett meriter och utbildning. Snubben har uppenbarligen talang men självklart finns det kritiska röster och kritiken går ut på att han inte är färgad nog, självklart då från andra färgade amerikaner. Några liknande missnöjesyttringar mot den andra kandidaten från amerikanska PRO om att han inte är gammal nog har dock inte hörts.

Nu ställer man sig frågan om det amerikanska folket är redo för en färgad president och det är mycket som tyder på det. Det är hedrande för landet och att stämningen på Klu Klux Klans möten kanske inte kommer att vara helt på topp går nog att kompensera med några extra flak öl till dansen runt det brinnande korset.

Nu är det en vecka kvar till presidentvalet och jag följer med intresse dessa titaners kamp och jag hoppas att också alla de som är anställda på världens arbetsförmedlingar gör detsamma, och även alla arbetsmarknadsministrar runt klotet, för här finns det massor att lära sig av föregångslandet USA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>